【河南省对口升学英语】英语阅读理解满分策略

对口升学阅读理解题要求考生能读懂难度相当于所学课文的不同题材和体裁的文字材料。文字材料的生词率不超过3%。要求考生通过阅读能够把握其中心思想和主要内容,能对相关信息进行分析和推理判断。

题型特征:

总数为两篇,每篇文章出5道选择题,每个题4个选项。每道题2分,共20分。占全卷分值比例为20%。每篇词数大约200——300词。话题为英美国家情况或日常生活热点话题。比如:

2013两篇文章分别为:1、幸福2、因特网

2014年两篇文章为:1、叙事(wait for Alice)2、描述一只狗(A dog Jack)

2015年两篇文章为:1、健康 (health)   2、美国(America)

2016年两篇文章为:1、英国的天气(England)   2、旅行与交通

2017年两篇文章为:1、东西方餐桌礼仪2、吸烟(smoking

常见出题方式:

  1. 细节判断,在原文原句中能直接找到答案信息。占4——6道题。
  2. 推理判断,原文原句信息或篇章信息需要经过简单的推理,计算,判断才能得出答案。占比1——3道题。
  3. 猜测词义,根据上下文情景判断词义。占0——2道题。
  4. 主旨大意,对全篇文章进行归纳总结,找到中心思想或主题,或者为文章拟定题目。占0——1道题。

做题思路与方法技巧:

由于阅读题涉及语篇阅读与理解,许多基础差的学生没有耐心阅读,依靠猜测和蒙的方式去答题,正确几率非常低。

其实,根据中职生的实际情况,命题人所选文章和设置题目的难度不会很大,阅读题其实是最容易得分的题。只要考生具备观察力,就可以得到细节判断题的分,可以得大约8——12分。略微有些英语基础的学生经过简单的推断,猜测,归纳完全可以得更高的分数或者满分。

下面进行举例说明:

2016年英语试题

阅读理解(每小题2分,共20分)

Passage 1

The customs in different countries are rather different. If I have dinner with a Chinese host, he always puts more food onto my plates as soon as I have emptied it(1). This often discomforts me greatly. I have to eat the food even if I do not want to, because it is considered bad manners in the West to leave one’s food on the plate(2). I have already noticed that when a Chinese sits at an American’s dinner party, he often refuses the offer of food or drink though he is in fact still hungry or thirsty. This might be good manners in China, but it is not in the West at all. In the United States, it is impolite to keep asking someone again and again or insist on his accepting something. Americans have a direct way of speaking. They want something, they will ask for it. If not, they will say, “No, thanks.”(4)

1.The Chinese host will______.

A.offer food and drink needed by a guest   B.refuse to offer food and drink

C.always put more food onto a guests plates  D.give little food and drink

细节判断

2.Leaving ones food on the plate is considered_____in the west.

A.bad manners   B. bad behaviors   C.good manners   D.good behaviors

细节判断

3.From the text,the speaker I might be_______.

A. a man  B. a woman   C. Chinese   D.an American

猜测词义

4.Americans will say____ to show they donot want something.

A. Thanks    B. No thanks   C. Help yourself   D.I dont want more

细节判断

5.What is the passage talking about?

A. Food and drink    B. Impolite and polite

C.Bad and good manners   D.Table manners in different customs.

主旨大意

Passage 2

In some contries, people cant smoke on trains any more and they cant smoke in the places where they work. Hospitals and department stores(6) are also becoming smoke-free(7).

Some businesses now say that no one can smoke cigarettes in any of their offices. Some governments have banned smoking in all public places. It wont be very long until smoking is not allowed anywhere in public places.

Nowadays, there is an anti-smoking movement all over the world.(9) In China, many cities have passed laws to stop smoking in public areas(10), such as buses, cinemas, schools and office buildings(6). In places where people may not smoke there is always a sign. The sign says  Thank you for not smoking, which means smoking is not allowed here!

6. From the text, which of the following public places is not mentioned?

A. Trains and hospitals           B.Buses and cinemas

C.Office buildings and schools     D. Banks and post offices

细节判断

7.What does smoke-free means?

A. Smoking is free       B. Smoking is not allowed

C.The cigarettes are free   D. Smoking is allowed

猜测词义

8.It wont be very long until smoking is not allowed anywhere in public places shows the authors________attitude.

A. sad    B. optimistic(乐观的)    C. ironic(讽刺的;挖苦的)    D. pessimistic(悲观的)

考查推理判断

9.Anti-smoking movement takes place_________.

A. all over the world    B. in China    C. in America   D in Europe

考查细节判断

10.In China, how did people carry out anti-smoking movement?

A. Cigarettes were not sold in the supermarkets.

B.People asked the smokers to give up smoking.

C.Many cities have passed laws to stop smoking in public areas.

D.The production of cigarettes was banned

考查细节判断

小结

细节判断6道;推理判断1道;猜测词义2道;主旨大意1道

2017年英语阅读理解

Passage 1 

American families usually have a  weekend for two days(1). The weekend is Saturday and Sunday2. On the weekend people spend their time in many different ways. Many families enjoy spending weekends  together.. They may go shopping3, go for a drive or visit friends. They may also invite friends over and  have party at home. Many American families take part in sports during the weekend.  Running, cycling, playing volleyball and swimming3  are popular in summer. Skiing and skating3 are the favorite winter sports.
    Weekends are also a time for American families to work on something in their yards or in their houses. Many families plant flowers and have vegetable4 gardens. Some families repair their houses on weekend.(5) For most Americans, weekends are very busy.

1.American families usually have a_______weekend.

A.three-day     B.two-day     C.one-day      D.four-day

细节判断

2.For Americans, when is their weekend?

A.Saturday and Monday   B. Sunday and Monday   

C.Saturday and Friday   D.Saturday and Sunday

细节判断

3.From the text,which of the following is Not mentioned when American families spend their weekends?.

A. Go shopping  B. Go swimming   C. Go hiking   D.Go skating

细节判断

4.Many American families spend their weekends in planting_____in their gardens .

A. Some flowers    B. Some vegetables   

C. Flowers and some vegetables   D.flowers and some trees

细节判断

5.According to the passage, which of the following statements in Not correct?

A. Some families build their houses on weekends

B. Many American families take part in sports during the weekend

C.For most Americans, weekends are very busy.

D.Many families enjoy spending weekends together.

细节判断

Passage 2

Tom walked into a shop. It had a sign outside: “Second-hand2)clothes bought and sold.” He was carrying an old pair of trousers and asked the owner of the shop, “How much will you give me for these?” The man looked at them and then said: “Two dollars.”1)

“What!” said Tom. “I had guessed they were worth at least five dollars.”

“No,” said the man, “they aren’t worth a cent more than two dollars.”3)

“Well,” said Tom, taking two dollars out of his pocket.5) “Here’s your money. These trousers were hanging outside your shop. The list price(标价)of them was six dollars and a half.4) But I thought that was too much money, so I wanted to find out how much they were really worth.”

Then he walked out of the shop with the pair of trousers and disappeared before the shop owner could think of anything to say.

(    )1.At first the owner of the shop thought that Tom __________.

A.wanted to fool him         B.wanted to steal the trousers

C.wanted to buy the trousers    D.wanted to sell the trousers

推理判断

(    )2.The underlined word second-hand means________.

  1. not new     B. New    C.Another    D.Cheap

猜测词义

(    )3.The shop owner insisted that the trousers were worth only two dollars because ______.

A. he didn’t like the trousers

B.he wanted to sell them cheaply

C.he wanted to buy them cheaply

D.they were old and dirty

推理判断

(    )4.In fact, the trousers _________.

  1. had been Tom’s

B.had been the shop owner’s

C.were stolen by Tom from the shop

D.were hanging inside the shop

推理判断

(    )5.From the story we know that _________ cheaper than the list price.

A.Tom bought the trousers four dollars and a half

B.Tom sold the trousers one dollar and a half

C.the owner sold the trousers two dollars

D.the owner bought the trousers three dollars

推理判断

小结:考点分析:细节判断5道 推理判断4道 猜测词义1道

总之,对于基础比较差的学生,可以先不看文章,而是要认真审题,然后根据题目和选项的单词,仔细在文章中找到信息依据,这样可以提高猜测答案的正确率。对于有基础的同学可以先看文章,了解大意之后再根据题目要求在文章中找寻答案依据,万万不可凭想象和经验答题,要争取百分百的正确率。

欢迎关注今日头条号:老张课堂和微信公众号“真好教育论坛”。:


发表评论

此站点使用Akismet来减少垃圾评论。了解我们如何处理您的评论数据